Dunántúli sertéspecsenye
A bacont és a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és az olajban pörcösre sütjük. A pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsiradékot 3 részre osztjuk. Az egyik adagban, egy fej finomra vágott hagymát megpárolunk és az apróra vágott gombát hozzáadva, sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezt is félretesszük. A másik adagban, a ceruzányi csíkokra vágott, előzőleg sózott, borsozott sertéscombot pirosra sütjük, majd a bor felével felöntve és a zúzott fokhagymával ízesítve, néha átkeverve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Ha szükséges a levét kevés forró vízzel pótoljuk, de a végére rövid szaftja maradjon, hogy zsírjára süthessük. A húst kivesszük és a zsiradékban a paradicsompürét addig sütjük, amíg élénk színét elveszti, megszórjuk a liszttel és átpirítjuk. A maradék borral összeforraljuk, közben kevergessük, hogy a leragadt pörzsanyagok is feloldódjanak, tegyük vissza a húst és a gombát is hozzákeverve, forraljuk össze. A közben, sóval és babérlevéllel ízesített vízben, héjában főzzük puhára a burgonyát. A héját leszedve reszeljük le. A megmaradt zsiradékból egy kanálnyit elvéve, pirítsuk meg benne a maradék finomra vágott hagymát. A reszelt burgonyát, a hagymát és a pörcöt keverjük össze, majd a zsiradék felét melegítsük meg nagy serpenyőben és a burgonyás masszát nyomkodjuk bele. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára, majd borítsuk tálra és a visszamaradt zsírt a serpenyőbe téve a másik felét is megsütjük. A burgonyalepényt előmelegített tálra tesszük és a ragut ráhalmozva tálaljuk.
Sok salátával tálaljuk, ezt a csöppet sem diétás, de rendkívül ízletes ételt.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)