Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Dunántúli sertéspecsenye

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg sertéscomb  160 17.5 23.9 0.3 0 70
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bacont és a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és az olajban pörcösre sütjük. A pörcöt kivesszük és félretesszük. A zsiradékot 3 részre osztjuk. Az egyik adagban, egy fej finomra vágott hagymát megpárolunk és az apróra vágott gombát hozzáadva, sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezt is félretesszük. A másik adagban, a ceruzányi csíkokra vágott, előzőleg sózott, borsozott sertéscombot pirosra sütjük, majd a bor felével felöntve és a zúzott fokhagymával ízesítve, néha átkeverve, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Ha szükséges a levét kevés forró vízzel pótoljuk, de a végére rövid szaftja maradjon, hogy zsírjára süthessük. A húst kivesszük és a zsiradékban a paradicsompürét addig sütjük, amíg élénk színét elveszti, megszórjuk a liszttel és átpirítjuk. A maradék borral összeforraljuk, közben kevergessük, hogy a leragadt pörzsanyagok is feloldódjanak, tegyük vissza a húst és a gombát is hozzákeverve, forraljuk össze. A közben, sóval és babérlevéllel ízesített vízben, héjában főzzük puhára a burgonyát. A héját leszedve reszeljük le. A megmaradt zsiradékból egy kanálnyit elvéve, pirítsuk meg benne a maradék finomra vágott hagymát. A reszelt burgonyát, a hagymát és a pörcöt keverjük össze, majd a zsiradék felét melegítsük meg nagy serpenyőben és a burgonyás masszát nyomkodjuk bele. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára, majd borítsuk tálra és a visszamaradt zsírt a serpenyőbe téve a másik felét is megsütjük. A burgonyalepényt előmelegített tálra tesszük és a ragut ráhalmozva tálaljuk.
Sok salátával tálaljuk, ezt a csöppet sem diétás, de rendkívül ízletes ételt.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)