Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével
Hozzávalók
Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
igény szerint
zellerzöld |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
igény szerint
lencse |
335 |
26 |
1.9 |
53 |
10.6 |
0 |
igény szerint
cotechino |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Burgonyapüré
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
2 dl
tej (3,6 %) |
273 |
26 |
27 |
0.5 |
0 |
92 |
ízlés szerint
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével
Először tegyük fel főni a cotechinót, egy vízzel teli lábosban. Ha megfőtt, még melegen, óvatosan szedjük le a belét, és vágjuk tetszés szerinti szeletekre.
Amíg a cotechino fő, addig tegyünk fel egy lábos hideg vizet a tűzre, tegyük bele a lencsét, egy zellerlevelet, egy fél vöröshagymát, és egy csipet sót, és tegyük fel az egészet főni. A lencsét főzzük egy órán át, és közben melegítsünk fel olajat és vajat egy serpenyőben, és pirítsunk benne üvegesre egy fél vöröshagymát és egy zellerlevelet apróra vágva. Adjuk hozzá a lencsét, ha megfőtt, borsozzuk meg, és lassú tűzön forgassuk az egészet össze. Ha kész a lencse, tegyük ki egy tálba, helyezzük rá a cotechino szeleteket, és még melegen tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a cotechinót ne főzzük túl, mert akkor kemény lesz és besötétedik, és ehetetlenné válik.
A Modenai hagyományok szerint a lencse és a cotechino mellé burgonyapürét is tálalhatunk.
Burgonyapüré
Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a felforrósított tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk.
A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet.
Habkönnyű, kívánatos ételt kell kapjunk.
Roboráló diéta esetén, tej helyett, tejszín is használhatunk.
Semleges ízű köret, zsenge zöldségek, nem túl fűszeres húsok kísérője.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)