Citrom sóban
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
koriander (mag) |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 kávéskanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
friss citromlé |
45 |
0.4 |
0.1 |
7.7 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lehetőleg, kezeletlen héjú citromokat válasszunk, ha nem megy, sikáljuk le, alaposan, a citromokat mosogatószerrel és kefével. Áztassuk a citromokat forró vízbe, három-négy órát vagy tegyük a mikróba 2-3 percig, alacsony fokozatra, így több levet nyerhetünk belőlük. A fűszerek opcionálisak, variálhatjuk őket, de ha nem használjuk, az sem baj. Vágjuk be a citromokat, hosszában négy-hat gerezdre, de ne vágjuk teljesen szét, majd szórjunk a közepükbe, teáskanálnyi, durva, tengeri sót. Tegyünk egy üvegbe vékony sóréteget és rakjuk rá az összenyomott citromokat. Szórjuk közé, az általunk választott, fűszereket. Három napig nyomkodjuk le, hogy lehetőleg, ellepje a citromokat a lé, majd töltsük fel, frissen facsart citromlével. Legalább ujjnyival lepje el a citromokat. Az üveget lezárva, naponta megrázogatva, hagyjuk pihenni, egy hetet. Végül érleljük három hónapig. Felhasználáskor, kanállal vájjuk ki a citrom belsejét és a héját vékony csíkokra vágva keverjük az ételbe. Ez lehet salátaöntet, leves, tagine, mártás. A marokkói konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)