Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Citrom sóban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Fűszerkeverékek, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Savanyú, Sós, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander (mag) 0 ? ? ? ? ?
2 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Lehetőleg, kezeletlen héjú citromokat válasszunk, ha nem megy, sikáljuk le, alaposan, a citromokat mosogatószerrel és kefével. Áztassuk a citromokat forró vízbe, három-négy órát vagy tegyük a mikróba 2-3 percig, alacsony fokozatra, így több levet nyerhetünk belőlük. A fűszerek opcionálisak, variálhatjuk őket, de ha nem használjuk, az sem baj. Vágjuk be a citromokat, hosszában négy-hat gerezdre, de ne vágjuk teljesen szét, majd szórjunk a közepükbe, teáskanálnyi, durva, tengeri sót. Tegyünk egy üvegbe vékony sóréteget és rakjuk rá az összenyomott citromokat. Szórjuk közé, az általunk választott, fűszereket. Három napig nyomkodjuk le, hogy lehetőleg, ellepje a citromokat a lé, majd töltsük fel, frissen facsart citromlével. Legalább ujjnyival lepje el a citromokat. Az üveget lezárva, naponta megrázogatva, hagyjuk pihenni, egy hetet. Végül érleljük három hónapig. Felhasználáskor, kanállal vájjuk ki a citrom belsejét és a héját vékony csíkokra vágva keverjük az ételbe. Ez lehet salátaöntet, leves, tagine, mártás. A marokkói konyha nélkülözhetetlen fűszere.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)