Cigánypecsenye
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
1/2 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
1/2 dl
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 késhegynyi
köménymag |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
60 dkg
tarja |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
72 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tarjaszeleteket megmossuk, leszárítjuk, kissé kiverjük és széleit bevagdossuk. Az olajból, a borsból, az őrölt köménymagból és a vörösborból páclevet készítünk. Ezzel a hússzeleteket megkenjük és tálba téve, a maradék páclevet ráöntve, egy éjszakán át, a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap a szalonnát fél centis szeletekre vágjuk és centis közökben a bőréig bevagdaljuk, majd a felhevített zsíron pörcösre sütjük. Félre tesszük, de melegen tartjuk. A húsokat, a pácléből kivéve, a forró zsírban, egyszer megfordítva, pirosra sütjük, ez oldalanként kb 4 perc. A húst csak a sütés végén sózzuk. A lángot kikapcsoljuk a sütőedény alatt és a lereszelt fokhagymát a még forró zsírba dobjuk, majd fél percig kevergetjük. A szalonnából sütött kakastaréjok bőrrel ellentétes oldalát pirospaprikába mártjuk. A húst előmelegített tányérra téve a fokhagymás zsírral leöntve, a kakastaréjokkal díszítve tálaljuk.
Sült burgonyát és kovászos uborkát adjunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)