Burgonyafánk Albitól
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 kiskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
15 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
15 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
40 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A burgonyát héjában megfőzzük és még melegen áttörjük. Amíg hűl a langyos tejben csipetnyi cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat, kezdetben ne adjuk hozzá az egész lisztet, de a burgonya fajtájától függően lehet, hogy kissé több is kell. Lágy, de rugalmas tésztát kell kapnunk. Langyos helyen, kendővel letakarva, kb egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt, olajba mártott kanállal, szaggassuk 170 fokos olajba. Az olaj ne legyen túl forró, mert a külsejük megég, de a belsejük nyers maradhat. Mindkét oldalukat süssük aranybarnára és csepegtessük le a felesleges olajat.
Szaftos, mártásos húsok mellé illő köret, de magában szilvalekvárral vagy tejföllel sem az utolsó.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)