Bélszín vadasan
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
3 dkg
búzaliszt |
350 |
12.3 |
1.3 |
76.3 |
4.4 |
0 |
3 adag
sertészsír |
902 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
86 |
ízlés szerint
ecet |
4 |
0.4 |
0 |
0.6 |
0 |
0 |
ízlés szerint
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 ízlés szerint
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
paradicsom |
22 |
1 |
0.2 |
4 |
1.8 |
0 |
50 dkg
bélszín |
119 |
19 |
4.4 |
0.6 |
0 |
70 |
10 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
2 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
vegyes zöldség |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
20 deka vegyes zöldség
A marhahús bélszín részét (vesepecsenyét), melynek legalább 8-10 naposnak kell lennie, megtisztítjuk hártyáitól és szalonna-csíkokkal jól megtűzdeljük. Megsózzuk, s kissé állni hagyjuk. Egy serpenyőben kisujjnyi jó étolajat hevítsünk fel 3 deka zsírral, a bélszínt pirosítsuk meg benne. Azután vegyük ki és tegyük félre, 20 deka vegyes leveszöldséget apróra vágva tegyünk a forró olajba, és azt szintén pirítsuk meg s egy kis paradicsommal, babérlevéllel, egész borssal, kakukkfűvel, tárkonyos ecettel ízesítsük, a bélszínt tegyük belé, s fedő alatt pároljuk puhára.
Ha a hús puha, újra kivesszük, a zöldséget egy szitán áttörjük, levét átszűrjük, és 3 deka zsírból, 3 deka lisztből készült jó barna rántást készítünk, melybe a bélszín levét és az áttört zöldséget tesszük, jól beforraljuk, s ha szükséges, egy kis vízzel feleresztjük, hogy a mártás túl sűrű ne legyen.
A mártást tejfellel ízesítjük.
A bélszínt most ismét a mártásba tesszük, és fedő alatt tálalásig állni hagyjuk a tűzhely szélén, hogy el ne forrja a levét. Sós vízben főtt makarónival vagy spagettivel szolgáljuk fel a bélszínt és a mártást külön mártáscsészében adjuk fel mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)