Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Békési betyáros

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg tarhonya 392 15 3.4 72.9 3.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
2 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db köröm  326 16 29 0.3 0 0
2 db csülök  328 16 29 0.3 0 0
1/2 db sertésfej ? ? ? ? ? ?
1 kg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és a zsiradékban a tarhonyát barnára pergeljük. Leszűrjük és egy edényben félre tesszük. A bográcsba tesszük a csülökből és a fejből eltávolított csontokat, ráfektetjük a hosszában félbe vágott körmöket, majd rászórjuk a finomra vágott hagyma felét. A kockára vágott csülök és fejhús következik, természetesen a bőrét hagyjuk rajta. A maradék hagymát, fokhagymát, kockára vágott paradicsomot, paprikát, az egyik lehet erős, és a babért terítsük el a húson, végül a hasonló darabokra vágott lapocka jön sorra. Rétegenként sózzuk, borsozzuk a rakományt. A tetejére szórjuk a pörcöt és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forrásig nagy lángon, majd csendesen forralva főzzük három órácskát. Ekkor a tetejéről, kanálnyi zsiradékot merjünk le, ebben keverjük el a pirospaprikát, öntsük a bográcsba és keverjük hozzá a tarhonyát és a felkockázott burgonyát. Addig főzzük, amíg a lé nagyrészét felszívja és minden megpuhul.
Meglehetősen nehéz, laktató étel, bográcsban az igazi. Kenyeret és rengeteg savanyúságot adjunk hozzá.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)