Amerikai fánk, donut
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kiskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
7 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A langyos tejbe keverjük az élesztőt, egy kanál cukorral, megszórjuk némi liszttel és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, a meglangyosított vajjal és a tészta többi hozzávalóival sima tésztává dolgozzuk össze és kb. egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapogatjuk, nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd ujjunkkal kilyukasztjuk a közepét és kicsit kihúzogatjuk. Negyed órát még kelesztjük, majd középforró olajban, mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Lecsepegtetjük és langyosra hűtjük.
Színes cukor- vagy csokoládémázzal vonjuk be és hagyjuk rádermedni, dermedés előtt színes szórócukorral is meghinthetjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)