Almabefőtt
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
nátrium-benzoát |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 szem
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
60 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 kg
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A kemény, sérülésmentes almákat meghámozzuk és felnegyedeljük, majd a magházukat eltávolítjuk. Az almadarabokat a citrom kicsavart levével elkevert vízbe tegyük, hogy ne barnuljanak meg. Öt liter vizet a cukorral, a fűszerekkel és egy darabka citromhéjjal felforralunk. A habját leszedjük és az almákat a forrásban lévő szirupba tesszük. Ízlésünk szerint belekeverjük a tartósítót és mielőtt újra felforrna, ha felforr, megpuhul az alma, a gyümölcsöt üvegekbe tesszük és a leszűrt lével felöntve, az üvegeket lezárjuk.
Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
A fűszereket mellé dobhatjuk, de a citromhéjat ne, mert keserű lehet tőle a befőtt.
Ha marad szirup, főzzük puhára benne az almahéjat és csutkát, majd botmixerrel törjük át és szűrjük le. Szörpnek isteni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)