Likőrös mandarinlekvár
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
mandarin |
47 |
0.7 |
0.3 |
9.8 |
1.9 |
0 |
50 dkg
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
2 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1/2 dl
amaretto |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lehetőleg érett, magnélküli mandarint válasszunk. Két mandarin és egy citrom héját reszeljük le és 3 deci vízben tegyük fel főzni, majd a felére forraljuk be. A többi mandarin héját húzzuk le és vagdaljuk darabokra. A meghámozott és lereszelt almával keverjük össze, öntsük rá a citromok kicsavart levét, szűrjük rá a héjak főzővizét, majd forraljuk össze. Addig főzzük, kevergetve, amíg az alma pépesedni kezd. Ekkor botmixerrel törjük át és sűrűsödésig forraljuk. Keverjük bele a cukrot és ha újraforrt, öntsük hozzá az amaretto likőrt, jól keverjük át és töltsük üvegekbe. Lezárva pár percig a tetejére állítva hagyjuk hűlni, majd visszafordítva a teljes kihűlés után, lemosva, tegyük a kamrába.
Vajas kaláccsal reggelire, keksszel uzsonnára vagy különleges téli ajándéknak ajánlom.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)