Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Diós kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Hétvégi ebéd, Advent, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
30 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A diót szárazon kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk és elkeverjük a mazsolával és a cukor felével. Az élesztők, kevés cukorral elkevert tejben fel futtatjuk, majd a liszttel, a sóval és a citromhéjjal jól kidagasztjuk. Meleg helyen, egy órát kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A két tésztalapot, igazságosan, megkenjük a langyos vajjal és megszórjuk a mazsolás dióval. Feltekerjük és tepsire téve, konyharuhával letakarva, húsz percig kelesztjük. Sütés előtt kevés vízzel hígított tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt megsütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)