Diós kalács
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 1 kg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
						
					| 2.5 dl				
		tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 | 
				
						
					| 5 dkg				
		élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 | 
				
						
					| 1 db				
		tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 | 
				
						
					| 20 dkg				
		cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 
				
						
					| 30 dkg				
		dió | 654 | 18.6 | 57 | 11.7 | 7.5 | 0 | 
				
						
					| 2 maréknyi				
		mazsola | 287 | 2.4 | 0 | 65 | 5.4 | 0 | 
				
						
					| 1 kávéskanál				
		citromhéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 10 dkg				
		margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1 csipet				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			A diót szárazon kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk és elkeverjük a mazsolával és a cukor felével. Az élesztők, kevés cukorral elkevert tejben fel futtatjuk, majd a liszttel, a sóval és a citromhéjjal jól kidagasztjuk. Meleg helyen, egy órát kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A két tésztalapot, igazságosan, megkenjük a langyos vajjal és megszórjuk a mazsolás dióval. Feltekerjük és tepsire téve, konyharuhával letakarva, húsz percig kelesztjük. Sütés előtt kevés vízzel hígított tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt megsütjük.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)