Diós kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
30 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
2 maréknyi
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A diót szárazon kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk és elkeverjük a mazsolával és a cukor felével. Az élesztők, kevés cukorral elkevert tejben fel futtatjuk, majd a liszttel, a sóval és a citromhéjjal jól kidagasztjuk. Meleg helyen, egy órát kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A két tésztalapot, igazságosan, megkenjük a langyos vajjal és megszórjuk a mazsolás dióval. Feltekerjük és tepsire téve, konyharuhával letakarva, húsz percig kelesztjük. Sütés előtt kevés vízzel hígított tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt megsütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)