Zserbó szelet
Hozzávalók
Zserbó szelet
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
35 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
20 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 késhegynyi
sütőpor |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
15 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
2 dl
baracklekvár |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Csokoládémáz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
4 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
tojásfehérje |
14 |
3 |
0.1 |
0.2 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Zserbó szelet
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a vajjal. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Egynemű tésztává állítjuk össze és 3 db cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méreténél kicsit kisebbre kinyújtjuk és beleterítjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a porcukorral elkevert dió felét. A másik cipóból hasonló mérető tésztalapot készítünk és beterítjük vele az alsót, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval. Ezután a harmadik tésztalappal befedjük. 1 órát kelesztjük, végül megszurkáljuk és előmelegített, 175 fokos sütőben, 40 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után a mázat elkenjük a tészta tetején.
Csak a máz megdermedése után szeleteljük, de egy napos állás után még finomabb.
Csokoládémáz
A vajat felolvasztjuk és oldódásig keverjük benne a cukrot és a kakaóport, ha kissé lehűlt egyneművé keverjük a tojásfehérjével, langyosan kenjük a kihűlt tésztára.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)