Zsemle
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk,hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt. Közepes keménységű tésztát készítünk belőle. Ráöntjük az olvasztott, de nem meleg vajat és addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes nem lesz. Egy órát letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Rúddá formázzuk és tojásnyi gombócokat formázunk. Vajazott tepsire tesszük és 20 percig meleg helyen ismét kelni hagyjuk.
Előmelegített forró sütőben 15-20 perc alatt, előzőleg vízzel lekenve, megsütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)