Zöldborsó télire
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
zöldborsó |
89 |
7 |
0.4 |
14 |
4.3 |
0 |
4 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 késhegynyi
nátrium-benzoát |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A megtisztított zöldborsót forrásba lévő vízben 4 percig főzzük, majd leszűrve lecsepegtetjük. Liternyi vizet forralunk és a cukrot és a só beletéve a borsót addig főzzük benne, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak háromnegyed részig legyen az üvegekben. Ráöntjük a langyosra hűlt főzőlevet, a tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, majd lezárjuk. Nedves dunsztban fél órát gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük.
Leöblítve használjuk fel.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)