Vizes zsemle
Hozzávalók
Vizes zsemle
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1,5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kiskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
50 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Gyorskovász
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
20 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Vizes zsemle
20 dkg gyorskovászt beleteszünk egy tálba, és hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy átvegye a szoba melegét. 2,5 dl langyos vizet ráöntünk, az élesztőt rámorzsoljuk, a cukrot rászórjuk, majd a fele lisztet is hozzáadjuk. Egy fakanállal vagy akár kézi robotgéppel simára keverjük. Nagyjából galuskatészta sűrűségű tészta lesz belőle, amit letakarunk, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A maradék lisztet a sóval összeforgatjuk, az előző tésztára öntjük. Az olvasztott, de nem meleg vajat beleöntjük és jól kidagasztjuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, kissé hólyagos tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük, azután finoman átgyúrjuk, és újabb fél órát kelesztjük.
Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 16 egyforma részre osztjuk, egyenként meggömbölygetve zsemle alakúra formáljuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Vizes ecsettel lekenjük, letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük.
Végül vizes ecsettel megint lekenjük, és előmelegített gőzös sütőben (a sütő aljába tálba vizet teszünk), a középső rácsra téve, 220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C, 25 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel még egyszer lekenjük.
Gyorskovász
A sütést megelőző este, az élesztőt 2 deci langyos vízbe morzsoljuk, 10 perc alatt kissé felfuttatjuk, majd 20 dkg liszttel galuskatészta sűrűségű tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen pihentetjük egész éjszaka, de 1-2 óra elteltével a hűtőbe is betehetjük, ahol dobozban vagy zacskóban, kb. 2 hétig eláll, és bármikor elővehető, ha sütni támad kedvünk. Ez az úgynevezett gyorskovász, ami elengedhetetlen a jó kenyérhez.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)