Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Túrós beigli

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Advent, Karácsony, Húsvét, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Tejtermékek
Hozzávalók

Túrós töltelék
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
8 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
6 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 teáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bejgli tészta 4 rúdhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrós töltelék
A túrót áttörjük és elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mazsolát és a búzadarát, ismét összekeverjük, és legalább két órát állni hagyjuk.

Bejgli tészta 4 rúdhoz
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Vágatlanul egy hétig friss marad, ha alufóliába tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)