Túrós beigli
Hozzávalók
Túrós töltelék
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
20 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
8 dkg
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
6 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
3 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
1 teáskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Bejgli tészta 4 rúdhoz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.5 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
5 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
25 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Túrós töltelék
A túrót áttörjük és elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mazsolát és a búzadarát, ismét összekeverjük, és legalább két órát állni hagyjuk.
Bejgli tészta 4 rúdhoz
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Vágatlanul egy hétig friss marad, ha alufóliába tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)