Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Túrós batyu

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Farsang, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Túrós batyu
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
30 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelék
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A tetejére
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
3 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrós batyu
A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, majd belekeverve a cukrot és a sót, összegyúrjuk az élesztős tejben elkevert tojással. Végül beledolgozzuk az olvasztott, de csak langyos vajat. Langyos helyen, letakarva, a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 12x12 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, tészta egyik sarkát középre hajtjuk, a tojásos tejjel lekenjük és szépen sorban, minden sarkot behajtunk, közben ismét kenünk, így a tészta nem nyílik ki sütés közben. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat és 20 percig még kelni hagyjuk. A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tésztát negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.


A töltelék
Az áttört túróhoz keverjük a hozzávalókat, végül beleforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tetejére
A tojást és a tejet jól elkeverjük, de felverni nem kell.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)