Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ökörszem

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Reggeli, Buli, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás
Hozzávalók

Ökörszem
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 adag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Töltelék
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kiskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Ökörszem
A langyos tejbe szórjunk kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel. A liszt közepébe öntsük a tojássárgájákat, az élesztős tejet és a sót. Gyúrjuk össze, majd a végén dolgozzuk bele a megolvasztott, de már csak langyos vajat. Jól dolgozzuk ki, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt a tészta, osszuk 6-8 darabra és zsemlényi bucikká formálva, majd kissé ellapítva, a közepén mélyedést kialakítva, hagyjuk negyed órát kelni. A mélyedésbe töltsük bele a tölteléket, rakjuk az ökörszemeket sütőpapírral bélelt tepsibe és még 5 percig kelesszük. A tojást verjük fel és kenjük le a tésztakarimát, majd a töltelék közepébe nyomva egy-egy szem mazsolát, 180 fokra előmelegített sütőben, úgy húsz perc alatt, süssük meg.

Töltelék
A tojást szétválasztjuk, a fehérjét, a csipet sóval kemény habbá verjük. A túrót burgonyanyomón átpréseljük, majd habosra keverjük a hozzávalókkal, végül a tojásfehérjét beleforgatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)