Tüdőstáska
Hozzávalók
Tüdőstáska
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
1 db
tojásfehérje |
14 |
3 |
0.1 |
0.2 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
majoránna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
50 dkg
sertéstüdő |
0 |
10.3 |
14.6 |
2.4 |
0 |
60 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Gyúrt tészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Tüdőstáska
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk. A megfőzött tüdőt ledaráljuk, a hagymára dobjuk és összepirítjuk. Sóval, őrölt borssal, majoránnával és babérlevélporral ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, majd keverjünk hozzá egy egész tojás és annyi szitált zsemlemorzsát, hogy közepes keménységű masszát kapjunk.
Előkészítjük a szép vékonyra kinyújtott gyúrt tésztát.
Képzeletben megfelezzük és az egyik felére, kb. 6-8 cm távolságban, a tölteléket, kiskanállal vagy habzsákkal kiadagoljuk. A szabadon mardt részeket tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelékek közül jól rányomkodjuk, lehetőleg úgy, hogy levegő ne maradjom benne majd derelyevágóval négyszögekre vágjuk. Forrásban lévő húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.
Gyúrt tészta
A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz.
A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük.
Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)