Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Velőstáska

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesbetétek 
Cimkék: Levesbetétek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Töltött, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék
Hozzávalók

Velőstáska
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
35 dkg borjúvelő 113 9 8.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gyúrt tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Velőstáska
Kb 30 dkg lisztből készítsünk gyúrt tésztát.
A borjúvelőt áztassuk hideg vízbe, majd hártyázzuk le. Citromos, sós vízben, abáljuk 3 percig, majd lecsepegtetve, vagdaljuk finomra.
Az olajon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, dobjuk rá a velőt, a vagdalt petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk meg. Ha jól felforrósodott vegyük le a tűzről és keverjük bele a tojássárgáját, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát nyújtsuk vékonyra és pogácsaszaggatóval szúrjunk ki korongokat. A korongok közepére tegyünk egy evőkanálnyi velős masszát, majd a tészta szélét tojásfehérjével bekenve hajtsuk félbe, úgy, hogy levegő lehetőleg ne maradjon benne.
Húslevesben vagy leveskockából készült lében főzzük ki és tálaláskor tegyük a levesbe.

Gyúrt tészta
A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz.
A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük.
Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)