Velőstáska (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesbetétek Cimkék: Levesbetétek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Töltött, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Velőstáska
Gyúrt tészta
Velőstáska Kb 30 dkg lisztből készítsünk gyúrt tésztát. A borjúvelőt áztassuk hideg vízbe, majd hártyázzuk le. Citromos, sós vízben, abáljuk 3 percig, majd lecsepegtetve, vagdaljuk finomra. Az olajon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, dobjuk rá a velőt, a vagdalt petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk meg. Ha jól felforrósodott vegyük le a tűzről és keverjük bele a tojássárgáját, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát nyújtsuk vékonyra és pogácsaszaggatóval szúrjunk ki korongokat. A korongok közepére tegyünk egy evőkanálnyi velős masszát, majd a tészta szélét tojásfehérjével bekenve hajtsuk félbe, úgy, hogy levegő lehetőleg ne maradjon benne. Húslevesben vagy leveskockából készült lében főzzük ki és tálaláskor tegyük a levesbe. Gyúrt tészta A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz. A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük. Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||