Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Toszkán zöldséges kenyérleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
25 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
50 dkg zsenge céklalevél 0 ? ? ? ? ?
50 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
1.5 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
ízlés szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot áztassuk egy éjszakán át. másnap friss vízzel leöntve, megsózva főzzük félpuhára. Közben 3 evőkanál olajon pároljuk meg, a finomra vágott hagymát, zellert és sárgarépát. Öntsük hozzá a babot, a levével együtt, adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, céklalevelet (mangoldot is használhatunk) és kis kockára vágott burgonyát, keverjük bele a paradicsompürét és a fűszereket, majd ha szükséges vízzel felöntve főzzük készre. Egy fazék aljára terítsünk szikkadt kenyérszeleteket (eredetileg sózatlan toszkán kenyérrel készül, de használhatunk baguettet vagy sima fehérkenyeret is), merjük rá a leves felét, ismét kenyér, majd a maradék leves következik.
Tálalhatjuk azonnal, de másnap újramelegítve még finomabb. Ez az igazi toszkán ribollita, egy tartalmas, téli leves.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)