Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sütőtök rizottó

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Karácsony, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 maréknyi tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
2 evőkanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
50 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
4 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 liter csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg carnaroli (rizottórizs) 0 ? ? ? ? ?
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sütőtököt vágjuk kockára, sózzuk, borsozzuk meg és forgassuk bele az olívaolaj felébe. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, durván 20 perc alatt megsütjük. Egy evőkanálnyi vajat és a félretett olívaolajat felhevítjük. Megpároljuk rajta a finomra vágott hagymás és a zúzott fokhagymát. Beleszórjuk a rizst és kevergetve üvegesre pirítjuk. Felöntjük a borral és elforraljuk. Folyamatosan kevergetve, részletekben hozzáöntjük az forró alaplét. Amikor a rizs elkészült keverjük bele a vajat, a sütőtökkockákat és a reszelt parmezánt, majd lefedve hagyjuk állni két percig.
A pirított tökmaggal és parmezánforgácsokkal megszórva, a tökmagolajjal megcsepegtetve, azonnal tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)