Spárga üvegben
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
nátrium-benzoát |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kg
spárga |
16 |
2 |
0.1 |
1.8 |
1.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A spárgát megtisztítjuk. Levágjuk a fás részeket, fejénél kezdve meghámozzuk, majd csomókba kötjük. Akkora fazékba, amekkorába kényelmesen beleférnek a kötegek, annyi vizet töltünk, hogy az a felállított spárgakötegek háromnegyedéig érjen, vagyis a spárgafejek kiálljanak belőle. A forrásban lévő vízbe egy kanál sót dobunk és belehelyezzük a kötegeket. A spárgát az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük a fazékból. Ha kihűlt, szorosan egymás mellé, a kiforrázott üvegekbe állítjuk. A főzővízből másfél liter vizet újra felforralunk, beleszórjuk a maradék sót, a cukrot és miután kihűlt, a zöldségre öntjük. Az üvegek tetejére késhegynyi nátrium - benzoátot szórunk, majd lezárjuk. Az üvegeket nedves dunsztba tesszük és a forrástól számítva 1 órát gőzöljük. A gőzölő fazékban hagyjuk kihűlni.
Leöblítve előfőzött spárgaként használjuk fel.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)