Sólet
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 teáskanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 evőkanál
libazsír |
897 |
0.5 |
99 |
0 |
0 |
107 |
10 dkg
árpagyöngy |
350 |
9 |
1.4 |
75 |
20.7 |
0 |
50 dkg
füstölt libamell |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
tarkabab |
338 |
22.3 |
1 |
57.9 |
9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Előző este beáztatjuk a gerslit, a babot és a füstölt libamellet. Másnap előírás szerint beáztatjuk a római tálat. A lecsöpögtetett babot és gerslit összekeverjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a liszttel, majd a sütőtálba simítjuk. Kissé belenyomjuk a gondosan megmosott tojásokat és a tetejére tesszük a libamellet. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint borssal, a sóval bánjunk óvatosan, mert a füstölt hús is sós, majd leöntjük a felolvasztott libazsírral és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd a tálat lefedjük és hideg sütőbe téve 160 fokon három óra hosszat sütjük, készíthetjük úgy is, hogy egy órát sütjük 160 fokon, majd a hőfokot 95 fokra visszavéve egy éjszakára a sütőben hagyjuk.
Kemencében inkább öntöttvas lábosban készítsük, kicsit több vízzel. Ekkor a kenyérsütés után tegyük a kemencébe és reggelig nyugodtan hagyjuk benne.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)