Sólet (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: D. L.
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
10 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
50 dkg füstölt libamell ? ? ? ? ? ?
40 dkg tarkabab 338 22.3 1 57.9 9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Előző este beáztatjuk a gerslit, a babot és a füstölt libamellet. Másnap előírás szerint beáztatjuk a római tálat. A lecsöpögtetett babot és gerslit összekeverjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a liszttel, majd a sütőtálba simítjuk. Kissé belenyomjuk a gondosan megmosott tojásokat és a tetejére tesszük a libamellet. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint borssal, a sóval bánjunk óvatosan, mert a füstölt hús is sós, majd leöntjük a felolvasztott libazsírral és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd a tálat lefedjük és hideg sütőbe téve 160 fokon három óra hosszat sütjük, készíthetjük úgy is, hogy egy órát sütjük 160 fokon, majd a hőfokot 95 fokra visszavéve egy éjszakára a sütőben hagyjuk.
Kemencében inkább öntöttvas lábosban készítsük, kicsit több vízzel. Ekkor a kenyérsütés után tegyük a kemencébe és reggelig nyugodtan hagyjuk benne.