Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sertésszűz tárkonyos mártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Mártások, Főétel, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, tavaszi-koranyári receptverseny, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

Béarni mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
3 ág tárkony 0 0 0 0 0 0
1 szál újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csipet cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál tárkonyecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Borsos szűzpecsenye
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag színes bors 0 0 0 0 0 0
1 adag szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
1 adag olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Béarni mártás
A darabokra vágott újhagymát, az ecetet, a bort és két ág tárkonyt gyorsforralóba teszünk, majd a felére beforraljuk. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. A vajat edénybe tesszük és vízfürdőbe tesszük. Kevergetve felolvasztjuk, a képződő habot finom szitával leszedjük, majd a vajat kissé ülepedni hagyjuk és a tiszta részt leöntjük. Finomra vágjuk a félretett tárkony leveleit. A tojássárgájákat és boros fűszerkivonatot edénybe téve belehelyezzük az előbbi vízfürdőbe helyezzük, majd habverővel kétszeres térfogatú habbá verjük, végül belekeverjük, a még meleg, vajat, a cayenni borsot és a tárkonylevélkéket. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Lehetőség szerint, közvetlenül tálalás előtt készítsük.

Borsos szűzpecsenye
A gondosan lehártyázott sertésszűzet kevés olajjal bekenjük, majd kevés só és a durvára tört színes borskeverékbe forgatjuk. Két evőkanál felhevített olajon 3-4 perc alatt körös-körül barnára sütjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, még 80 percig sütjük. Ne tovább, mert kiszárad! Fóliával letakarva, szeletelés előtt 10 percig pihentessük.
Felszeletelve, a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek, párolt zöldséget adhatunk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)