Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rakott kel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Koleszban főztük
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
40 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított kelt leveleire szedjük és forró, sós vízben két percig főzzük. Félretesszük lecsepegni. A rizst kétszeres térfogatának megfelelő sós vízben megfőzzük. 3 evőkanál olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a darált lapockát morzsásra sütjük rajta. Hozzáadjuk a fűszereket és a kel főzővizéből egy keveset hozzáadva, puhára pároljuk. A maradék olajjal kikenünk egy tepsit. A nagyobb kellevelek vastag erét elvékonyítjuk és a tepsit kibéleljük a levelekkel, oly módon, hogy a szélén túlérjen. Annyi levelet még félre teszünk, hogy be tudjuk velük fedni a tepsit. A darált húsos ragut, a rizst és az apróra vágott, megmaradt kelt összeforgatjuk és a tepsibe simítjuk, ráhajtjuk a kilógó leveleket és befedjük a többi levéllel. A tetejére kenjük a tejfölt és 165 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk, de szeletelés előtt, legalább 10 percig, pihentessük.
Tejfölt és kenyeret kínáljunk mellé.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)