Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Parajjal töltött palacsinta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Előételek, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Göngyölt, Csőben sült, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek
Hozzávalók

Parajjal töltött palacsinta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
60 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Parajjal töltött palacsinta
Megmosott, megtisztított parajt leszűrjük, majd forró serpenyőben megpároljuk, a leveleken maradt víz elég hozzá. Vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A vaj felét felmelegítjük, hozzáadjuk az összevágott parajt, sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és elkeverve jól átforrósítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgákat és alaposan elkeverjük. Ezzel a töltelékkel a palacsintákat megkenjük, majd két szélét behajtva felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat kivajazott tepsibe tesszük és a reszelt sajttal megszórva sütőben átforrósítjuk, de megpirítani nem szabad.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)