Parajjal töltött palacsinta
Hozzávalók
Parajjal töltött palacsinta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
60 dkg
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Palacsinta alaptészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 dl
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 dl
szóda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Parajjal töltött palacsinta
Megmosott, megtisztított parajt leszűrjük, majd forró serpenyőben megpároljuk, a leveleken maradt víz elég hozzá. Vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A vaj felét felmelegítjük, hozzáadjuk az összevágott parajt, sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és elkeverve jól átforrósítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgákat és alaposan elkeverjük. Ezzel a töltelékkel a palacsintákat megkenjük, majd két szélét behajtva felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat kivajazott tepsibe tesszük és a reszelt sajttal megszórva sütőben átforrósítjuk, de megpirítani nem szabad.
Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)