Elnézést a nosztalgiázásért, de erről a tortáról két dolgot kell elmondanom. A legjobb oroszkrémtortát, a régi Royal cukrászdában ettem, ennek van vagy 30 éve, így ez nem a reklám helye. Lehetőleg zárás előtt, mert akkor két szeletet adtak, egy áráért. A másik, hogy az igazi neve, Oroszi krém torta, egy magyar cukrász alkotta, a két világháború közötti időszakban, emlékezzünk meg róla, jó szívvel. Talán ez a recept közelíti meg legjobban ifjúkorom ízeit.
A citrushéjakat és a mazsolát öntsük le a megforrósított rummal, majd hagyjuk pihenni. Bő óra múlva csepegtessük le. A lecsepegett levet igyuk meg, az egykori cukrász emlékére. Auguszt és Hauer mellett, Budapest fémjele volt. Gőz felett, a tojásokkal felvert tejet, a darabokra vágott vaníliarudat és 20 dkg cukrot keverjük sűrű krémmé. Dobjuk ki a vaníliadarabokat, majd keverjük a krémbe a kevés, forró vízben feloldott zselatint. Időnként megkeverve hagyjuk langyosra hűlni. Adjunk hozzá 4 deci tejszínből kemény habbá vert tejszínhabot. Vegyük el a krém harmadát, majd a nagyobbik részbe keverjük bele a lecsepegtetett citrus, mazsola keveréket. Mindkét piskótát vágjuk három szeletre, persze süthetjük magunk is a piskótakarikát, így még finomabb lesz, lsd. alaprecept, az egyiket, kerek formával szúrjuk, kisebbre. A piskóta karikákat töltsük be a dúsított krémmel, majd kívülről bevonva a sima krémmel, helyezzük egymásra és tegyük hűtőbe dermedni. A maradék cukorral és habfixálóval felvert tejszínnel, gyümölcsökkel, mazsolával, esetleg mandula lapocskákkal díszítsük a tortát, de lehetőleg közvetlenül tálalás előtt.
Forró vízbe mártott késsel szeletelve tálaljuk.