Nyárson sült bárány
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dl
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 egész
bárány |
194 |
19.7 |
12.7 |
0.3 |
0 |
70 |
4 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
2 evőkanál
bazsalikom |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
oregánó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 fej
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 teáskanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A megtisztított 7-8 kilós bárány lábait levágjuk, a citromok levét az olajba csavarjuk, a fűszereket összekeverjük. A bárányt kívül-belül bedörzsöljük sóval, a belsejét még az összekevert fűszerek harmadával is, a hasüregébe tesszük a kicsavart citromok héját és a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymákat, majd nyársra húzzuk, legalább két keresztvassal rögzítsük és ha kel drótozzuk oda. A megmaradt fűszereket kössük vászonzacskóba és rögzítsük egy pálca végére. Parázs fölött vagy szélesre rakott tűz mellet süssük a bárányt, kenegetve az olajos citromlébe mártogatott fűszerzacskóval.
A sütési idő 2 és fél, három óra, ne legyünk türelmetlenek és biztosítsunk elegendő fát ill. faszenet!!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)