Mandulás párolt rizs
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
mandulalapocska |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
40 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Vastag falú edényben olajat melegítünk, a mandulát beledobva aranybarnára pirítjuk. A mandulát szűrőkanállal kivesszük és a zsiradékba a rizst beleöntjük, folyamatosan kevergetve, addig pirítjuk, amíg a rizsszemek kifehérednek. Ekkor felöntjük annyi vízzel, mint a rizs térfogatának a kétszerese. Sózzuk, borsozzuk, majd nagy lángon felforraljuk. Ezután vagy sütőben pároljuk készre vagy takaréklángon pároljuk, addig amíg a rizs tején, már nem látszik víz, ekkor a lángot lekapcsolva, az edény és a fedő közé konyharuhát téve, a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. Tálalás előtt pecsenyevillával belekeverjük a mandulát és meghintjük a finomra vágott metélőhagymával.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)