Leveles vajaspogácsa
Hozzávalók
Leveles vajastészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
ecet |
4 |
0.4 |
0 |
0.6 |
0 |
0 |
50 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Leveles vajaspogácsa
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 teáskanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
15 dkg
trappista sajt |
365 |
36 |
2 |
50.3 |
0 |
3 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk, úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk alulra, előmelegített, 230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt, pirosra.
Leveles vajaspogácsa
Az elkészített vajastésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A reszelt sajtot összekeverjük a liszttel és a pirospaprikával. A tésztakorongok tetejét, de csak a tetejét, mert különben nem jön fel a tészta, megkenjük felvert tojássárgájával és megszórjuk a sajttal, 15 perc alatt megsütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)