Koktélrákos rizottó
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
A ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
1.2 liter
halalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
2 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
40 dkg
carnaroli (rizottórizs) |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
30 dkg
koktélrák |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A koktélrákot, felengedve, lecsöpögtetjük. A bort és a halalaplevet felmelegítjük. Az olajban, pár perc alatt, üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Beleszórjuk a rizst és a kis darabokra szelt fokhagymát és ha a rizs is színt váltott, felöntjük a borral. Kevergetve hagyjuk, hogy a folyadék elillanjon, ne keverjük állandóan, mint a motolla, hanem percenként kétszer keverjük át. Ekkor kezdjük el hozzáadni az alaplevet, merőkanalanként adagoljuk, amikor a keverésnél meglátjuk az edény alját, jöhet a következő adag. Az utolsó merőkanál előtt beletesszük, a gőz fölött felmelegített rákot. Végül hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a parmezán felét. Két percet, a lángot kikapcsolva várjunk, amíg a sajt elolvad, majd azonnal tálaljuk, a petrezselyemzölddel és a megmaradt parmezánnal megszórva.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)