Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók
A tésztához
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 késhegynyi
szódabikarbóna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 3 evőkanál
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 6 evőkanál
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
| 3 evőkanál
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
| 6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A krémhez
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 3 evőkanál
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
| 20 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 1 kávéskanál
reszelt narancshéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tésztához
A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaóval átszitált lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és a rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni. A kitekert tésztát megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívülről is bevonjuk a krémmel. Villával fakéregszerűen díszitjük, koktélcseresznyével, darált pisztáciával díszíthetjük. Tálalás előtt jól hűtsük be.
A krémhez
A krémhez, gőz fölött, a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)