Gőzgombóc
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csomag
szárított élesztő |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 teáskanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagy tálba vagy kenyérsütőbe és öntsük hozzá az élesztőt és a sót. Dolgozzuk ki jól a tésztát. Ha túl keménynek látjuk egy kevés tejföllel segíthetünk. Szépen lassan csorgassuk hozzá az olvasztott vajat és addig dagasszuk, míg szép sima tészta lesz belőle. Hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát. Egy fazék tetejét borítsuk be 2-3 réteg gézlappal vagy egy vékonyabb konyharuhával és az edény pereménél rögzítsük szorosan. Töltsük meg vízzel. Melegítsük elő a sütőt 40-45 fokra. Ha megkelt a tészta formáljunk belőle apró sima gombócokat és tegyük őket a meleg sütőbe további 1 órára. Tegyük fel melegedni a vizet. Ha már forró tegyünk néhány gombócot a gézlapra, borítsuk le egy másik pontosan illeszkedő lábassal és gőzöljük 40-45 percig. Menet közben ne nézegesd, hogy milyen mert a szépen növő gombóckák ágyúgolyóvá válnak. Ha nagyon nézni akarod használj tűzálló üvegtálat.
Vadas mellé tálaltam!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)