Gőzgombóc (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Gőzölt, Sós, Meleg, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagy tálba vagy kenyérsütőbe és öntsük hozzá az élesztőt és a sót. Dolgozzuk ki jól a tésztát. Ha túl keménynek látjuk egy kevés tejföllel segíthetünk. Szépen lassan csorgassuk hozzá az olvasztott vajat és addig dagasszuk, míg szép sima tészta lesz belőle. Hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát. Egy fazék tetejét borítsuk be 2-3 réteg gézlappal vagy egy vékonyabb konyharuhával és az edény pereménél rögzítsük szorosan. Töltsük meg vízzel. Melegítsük elő a sütőt 40-45 fokra. Ha megkelt a tészta formáljunk belőle apró sima gombócokat és tegyük őket a meleg sütőbe további 1 órára. Tegyük fel melegedni a vizet. Ha már forró tegyünk néhány gombócot a gézlapra, borítsuk le egy másik pontosan illeszkedő lábassal és gőzöljük 40-45 percig. Menet közben ne nézegesd, hogy milyen mert a szépen növő gombóckák ágyúgolyóvá válnak. Ha nagyon nézni akarod használj tűzálló üvegtálat. Vadas mellé tálaltam! | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||