| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 4 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 3 evőkanál bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| t teáskanál pirospaprika | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 25 dkg füstölt sonka | 203 | 15 | 15 | 0.3 | 0 | 95 |
| 50 dkg füstölt szalonna | 696 | 9 | 73 | 0 | 0 | 105 |
| 50 dkg
vöröshagyma |
40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 |
| 1 kg köles | 350 | 9.5 | 3.9 | 68.8 | 3.8 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Felhevített bográcsban zsírjára pirítjuk a füstölt szalonna csíkokat. Amikor megüvegesedett, beleborítjuk a sonkát (bacont), és tovább sütjük. Néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát. Amikor az egész egyenletesen összepárolódott, az előzőleg átmosott, kiszárított kölest is belekeverjük. Ezzel további 8-10 percig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Ekkor fűszerezzük 3 evőkanál őrölt feketeborssal, 4 teáskanál sóval, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikával. Amikor a leve elfő, akkor apránként pótoljuk, és a bográcsot rázogatva készre főzzük. Ekkor már jól összeáll a bográcsban. A köleskását tálcára borítva kínáljuk.