Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fonott kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
7 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Először is minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a vajat és a tojássárgájákat, a mazsolát és a maradék szárazanyagokat. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és három egyforma cipóra osztjuk, melyekből rudakat sodrunk és hármas fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét a felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)