Fonott kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
Először is minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a vajat és a tojássárgájákat, a mazsolát és a maradék szárazanyagokat. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és három egyforma cipóra osztjuk, melyekből rudakat sodrunk és hármas fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét a felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt aranybarnára sütjük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||