Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fonott húsvéti kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Hideg, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
50 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2-2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tejbe kevés cukrot és lisztet keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, majd a többi liszttel, a sóval a tojással és a tojássárgájával dagasszuk tésztává. Végül gyúrjuk bele a langos vajat. Liszttel meghintett edényben, letakarva, kb egy óra alatt, langyos helyen, hagyjuk kelni a duplájára. Lazán gyúrjuk át, majd formáljuk három gombóccá. Lehet négybe is, ha így akarjuk fonni, de a hármas fonás egyszerűbb. A tésztákat dolgozzuk rúddá, majd fonjuk össze, a végeket hajtsuk alá és a tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ismét hagyjuk kelni, fél órát. Kenjük le a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 40-45 percig. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)