Fonott húsvéti kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
50 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2-2.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A langyos tejbe kevés cukrot és lisztet keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, majd a többi liszttel, a sóval a tojással és a tojássárgájával dagasszuk tésztává. Végül gyúrjuk bele a langos vajat. Liszttel meghintett edényben, letakarva, kb egy óra alatt, langyos helyen, hagyjuk kelni a duplájára. Lazán gyúrjuk át, majd formáljuk három gombóccá. Lehet négybe is, ha így akarjuk fonni, de a hármas fonás egyszerűbb. A tésztákat dolgozzuk rúddá, majd fonjuk össze, a végeket hajtsuk alá és a tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ismét hagyjuk kelni, fél órát. Kenjük le a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 40-45 percig. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)