Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Calabriai szárított paradicsom

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 5000 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Zöldség, Kímélő, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál fokhagyma granulátum 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál oregánó 0 0 0 0 0 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
2 kg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Lehetőleg édes, kellően érett lukullusz paradicsomot használjunk. A paradicsomokat hosszában vágjuk félbe és a domború oldalát megnyomva a magos részt kissé préseljük ki. A héjjal szembeni oldalt sózzuk meg, majd fektessük rácsra és tegyük napos helyre a paradicsomot. Éjszakára vigyük zárt helyre, hogy a harmat ne lepje be. Két-három nap alatt elkészül, ha elég napos az idő. A kiszáradt paradicsomot öblítsük le vízzel, majd mártsuk két liternyi vízben felhígított ecetbe. Hagyjuk lecsepegni és megszáradni. A fűszereket keverjük el sóval. Nem véletlenül írtam fokhagyma granulátumot, a friss fokhagyma botulizmust okozhat. A paradicsomokat tegyük üvegbe, rétegenként szórjuk rá a fűszereket, jól nyomogassuk le, végül öntsünk rá olajat. Az üveget ütögessük meg, hogy a légzárványok felszálljanak. Lezárva kamrába tehetjük. Két-három hónap múlva fogyasztható. Pizzára, frissen sült focacciára téve vagy önmagában előételként kínáljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)