Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Búzakenyér

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 400 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Csőben sült, Kemence, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
1 kg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kétféle lisztet összeszitáljuk, majd egy akkor tálba tesszük amelyben dagasztani is tudjuk. A közepébe mélyedét nyomunk és beleöntjük, a 3 deci langyos cukros vízben, felfuttatott élesztőt. A tetejére kevés lisztet szórunk és két-három órát pihenni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk a 2 deci langyos vízben feloldott sót és dagasztani kezdjük, közben fokozatosan adunk még hozzá langyos vizet, a mennyiség függ a liszt minőségétől, de összességében 8-9 deci vízre lesz szükségünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és hólyagos nem lesz. Kendővel letakarva, langyos helyen, kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk és formára alakítva tepsibe tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, kb fél óra alatt. A sütő aljába, fémtálkába vizet teszünk és 220 fokra előmelegítjük. A kenyeret, sütés előtt vízzel lekenjük és 2-3 helyen ferdén bevágjuk. Betesszük a sütőbe és a hőt azonnal 180 fokra mérsékeljük. Kb. egy óra alatt elkészül. A sütőből kivéve ismét kenjük le hideg vízzel, ettől szép fényes lesz. Rácson hagyjuk kihűlni.-

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)