Búzakenyér
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
1 kg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A kétféle lisztet összeszitáljuk, majd egy akkor tálba tesszük amelyben dagasztani is tudjuk. A közepébe mélyedét nyomunk és beleöntjük, a 3 deci langyos cukros vízben, felfuttatott élesztőt. A tetejére kevés lisztet szórunk és két-három órát pihenni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk a 2 deci langyos vízben feloldott sót és dagasztani kezdjük, közben fokozatosan adunk még hozzá langyos vizet, a mennyiség függ a liszt minőségétől, de összességében 8-9 deci vízre lesz szükségünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és hólyagos nem lesz. Kendővel letakarva, langyos helyen, kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk és formára alakítva tepsibe tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, kb fél óra alatt. A sütő aljába, fémtálkába vizet teszünk és 220 fokra előmelegítjük. A kenyeret, sütés előtt vízzel lekenjük és 2-3 helyen ferdén bevágjuk. Betesszük a sütőbe és a hőt azonnal 180 fokra mérsékeljük. Kb. egy óra alatt elkészül. A sütőből kivéve ismét kenjük le hideg vízzel, ettől szép fényes lesz. Rácson hagyjuk kihűlni.-
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)