Búzakenyér (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Pákász A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Csőben sült, Kemence, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A kétféle lisztet összeszitáljuk, majd egy akkor tálba tesszük amelyben dagasztani is tudjuk. A közepébe mélyedét nyomunk és beleöntjük, a 3 deci langyos cukros vízben, felfuttatott élesztőt. A tetejére kevés lisztet szórunk és két-három órát pihenni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk a 2 deci langyos vízben feloldott sót és dagasztani kezdjük, közben fokozatosan adunk még hozzá langyos vizet, a mennyiség függ a liszt minőségétől, de összességében 8-9 deci vízre lesz szükségünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől és hólyagos nem lesz. Kendővel letakarva, langyos helyen, kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk és formára alakítva tepsibe tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, kb fél óra alatt. A sütő aljába, fémtálkába vizet teszünk és 220 fokra előmelegítjük. A kenyeret, sütés előtt vízzel lekenjük és 2-3 helyen ferdén bevágjuk. Betesszük a sütőbe és a hőt azonnal 180 fokra mérsékeljük. Kb. egy óra alatt elkészül. A sütőből kivéve ismét kenjük le hideg vízzel, ettől szép fényes lesz. Rácson hagyjuk kihűlni.- | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||