Borjú pástétom
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
ízlés szerint
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 maréknyi
pisztácia |
600 |
20.8 |
51.6 |
12.5 |
6.5 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
20 dkg
leveszöldség |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
vargányagomba |
40 |
5.7 |
0.2 |
3.8 |
6.9 |
0 |
14 szelet
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
25 dkg
tokaszalonna |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
30 dkg
borjúmáj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
borjúhús |
120 |
19.5 |
4.5 |
0.3 |
0 |
70 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A borjúhúst, a tokaszalonnát és a fűszereket bezöldségelt vízben egy órát abáljuk. Leszűrjük és a lében a májat 20 percig főzzük. Közben két tojást keményre főzünk. A zsemléket megáztatjuk a főzőlében és kicsavarjuk. A májat, a gombát és a főtt tojást kis kockára vágjuk. A húst, a szalonnát, a zöldségeket és a zsemléket húsdarálón kétszer áteresztjük. A húsmasszába keverjük a felkockázott anyagokat, a két nyers tojást és a pisztáciát. Egy pástétom vagy őzgerincformát a baconszeletekkel kibélelünk, úgy hogy vissza tudjuk hajtani a massza tetejére. Beletöltjük a pástétommasszát, odaütögetjük, hogy mindenhol jól kitöltse és ráhajtjuk a baconszeleteket. Egy tepsibe vizet töltünk és beletesszük az alufóliával szorosan lefedett formát, a víz legalább a kétharmadáig érjen. 150 fokra előmelegített sütőben egy órát gőzöljük. Ha kihűlt, a formából kiborítva, ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk.
Ribizli vagy áfonyazselét és pirítóst kínáljunk mellé.
Különleges ízhatást érhetünk el, ha a gyümölcszselébe frissen reszelt tormát keverünk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)