Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bográcsgulyás marha és sertéshúsból

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Főétel, Szabadban, Hétvégi ebéd, Buli, Levesek, Húsételek, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint ételízesítő ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg pirospaprika ? ? ? ? ? ?
5 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
3 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
3 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
8 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
70 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kg tarja 0 0 0 0 0 72
1 kg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 kg lábszár (marha) 249 20 18 0.6 0 83
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húst összevágjuk 2 cm-es kockákra (a tarját helyettesíthetjük oldalassal, hogy csontos húst is tegyünk bele, a csont íze-zamata miatt!).
A hagymát megdinszteljük a zsíron. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és a kis kockára vágott paprikát.
5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot is, és zsírjára sütjük.
Ezután rátesszük a pirospaprika felét, hozzáadjuk húst, és folytonos kavarás mellett pörköljük a húst, míg kifehéredik és levet enged. Ekkor fűszerezzük, majd kicsit pihentetjük, de arra ügyeljünk, hogy ha elfőtte a levét, akkor azt pótoljuk. Egyszerre csak kevés folyadékot adjunk hozzá, hogy a hús ne ússzon a lében, hanem rotyogjon.
Mikor a hús kész van, akkor hozzáadjuk a maradék pirospaprikát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott krumplit is, és felengedjük vízzel (kb. 4 liter). Mikor felfőtt, megkóstoljuk, és még a fűszereket utána pótoljuk, mert a krumpli sok fűszert szed magába.

20 percig még főzzük, majd tálaljuk.

Megjegyzés:
Nagyon finom volt ez a vegyes gulyás!
Annak, aki szereti mindhárom húst, érdemes kipróbálnia még birkahússal is, mert leírhatatlanul finom íze van! A csípős paprikát nem szoktuk belefőzni, azt külön tesszük asztalra, és mindenki saját ízlésének megfelelően fogyasztja.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)