Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Aszalt paradicsom olajban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 520 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Sós, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 ág bazsalikom 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 kg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
7 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Lehetőleg lukullusz paradicsomot vásároljunk, de ha az nincs, bármelyik jó, kb. diónyi az ideális. A paradicsomokat félbevágjuk és magos belsejét karalábé vájóval kiszedjük.
Alufóliával bélelt tepsibe rakosgatjuk, megsózzuk és 70 fokos sütőbe rakjuk. 6-8 órát aszaljuk. Félidőben ki szoktam fordítani, ekkor még puha. Lehet aszalógépben vagy hűlőfélben lévő kemencében is készíteni. Persze az igazi, cserényen, egy fűzvesszőből készült hálószerűségen, szabad levegőn készül. Ha megaszalódott, üvegbe rakjuk rozmaringleveleket, kakukkfű ágacskákat és fokhagymagerezdeket rakunk közé, végül olajjal felöntjük. Másnapra az olaj kicsit leapad, pótoljuk, majd lezárva mehet a polcra.
Pizzára feltétnek, paradicsomos kenyérbe vagy egyszerűen csak dísznek használhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)