Aszalt meggyes, csokoládés kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
aszalt meggy |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 dl
tej (3,6 %) |
273 |
26 |
27 |
0.5 |
0 |
92 |
30 db
Canderel édesítőtabletta |
0.3 |
0 |
0 |
0.1 |
0 |
0 |
2,5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
60 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
1 mokkáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
6 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
20 dkg
diabetikus csokoládé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejet meglangyosítjuk, majd az édesítőt elkeverjük 2 dl tejben fontos, hogy teljesen feloldódjon benne. 1 dl tejbe az élesztőt belemorzsoljuk és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálban a sóval összekeverjük. 1 tojást ráütünk, az olvasztott, de nem meleg margarint, az édesítős tejet meg az élesztőt beleöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, négy részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és margarinnal kikent tepsire helyezzük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket a maradék felvert tojással lekenjük. A lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra (165 fok) előmelegített sütőbe és fél órát sütjük, de tűpróbát azért végezzünk.
Amikor kihűltek, tálra tesszük és a tetejüket por alakú édesítőszerrel megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)