Aszalt meggyes, csokoládés kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Advent, Csőben sült, Göngyölt, Kemence, Édes, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
A tejet meglangyosítjuk, majd az édesítőt elkeverjük 2 dl tejben fontos, hogy teljesen feloldódjon benne. 1 dl tejbe az élesztőt belemorzsoljuk és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálban a sóval összekeverjük. 1 tojást ráütünk, az olvasztott, de nem meleg margarint, az édesítős tejet meg az élesztőt beleöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, négy részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és margarinnal kikent tepsire helyezzük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket a maradék felvert tojással lekenjük. A lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra (165 fok) előmelegített sütőbe és fél órát sütjük, de tűpróbát azért végezzünk. Amikor kihűltek, tálra tesszük és a tetejüket por alakú édesítőszerrel megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||