Articsóka olajban
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
1 liter
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
1 liter
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
2 kg
articsóka |
50 |
2.4 |
0.1 |
9.5 |
10.8 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Facsarjuk ki a citromok levét. Az articsóka külső, kemény leveleit eltávolítjuk, a csúcsát levágjuk és eldobjuk, ha a szára zsenge, pár centit meghagyunk belőle, de meghámozzuk, végül a megmaradt levelek bolyhos végét éles késsel vagy ollóval levágjuk. Azonnal citromlébe forgatjuk, hogy ne barnuljon meg. A borssal és babérral fűszerezett borba öntjük az ecetet és felforraljuk. Az articsókákat beledobva, kb. fél órát főzzük, puhuljon meg, de ne főzzük túl. Csepegtessük le gondosan, majd ruhával vagy papírtörlővel, gyengéden, nyomjuk ki a nedvességet belőlük. Tegyük az articsókát üvegekbe és öntsük fel olívaolajjal, hogy ellepje. Ütögessük meg az üvegeket, hogy levegő ne maradjon bennük. Két nap múlva, ha az olaj szintje csökkenne, töltsük utána. Zárjuk le az üvegeket. Egy hónap múlva fogyasztható.
Előételnek kínálhatjuk, de tehetjük pizzára vagy tésztaételekbe.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)